Άλλες Μορφές Καρκίνου

Καρκίνος Αιδοίου
Ο καρκίνος του αιδοίου είναι σχετικά σπάνιος και αφορά μόλις στο 5% του συνόλου όλων των γυναικολογικών κακοηθειών. Ανατομικά το αιδοίο περιλαμβάνει το εφήβαιο, τα μεγάλα και μικρά χείλη, τη κλειτορίδα, του Βαρθολίνειους αδένες και το περίνεο. Το 50% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του αιδοίου προσβάλουν τα μεγάλα χείλη αποτελώντας τη συνηθέστερη ανατομικά θέση εμφάνισης του. Ακολουθούν τα μικρά χείλη (15-20% των περιπτώσεων) ενώ οι υπόλοιπες περιοχές προσβάλλονται σπανιότερα.

Σε γυναίκες κάτω των 50 ετών ο καρκίνος του αιδοίου οφείλεται κυρίως στην εξέλιξη μιας επίμονης, σοβαρού βαθμού δυσπλασίας στο αιδοίο, οφειλόμενη με τη σειρά της στο 75-100% των περιπτώσεων σε χρόνια λοίμωξη από τον ιό HPV. Έχει έτσι πολλά κοινά όσον αφορά στην αιτία και στο μηχανισμό πρόκλησης με το καρκίνο του τραχήλου. Σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, η επίμονη και σοβαρού βαθμού προϋπάρχουσα δυσπλασία του αιδοίου ΔΕΝ σχετίζεται με λοίμωξη με τον ιό HPV.

Η θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου είναι η χειρουργική εκτομή της βλάβης επί υγειών ορίων που συνήθως επιτυγχάνεται με πλήρη ή μερική αιδοιεκτομή σε συνδυασμό με αφαίρεση των βουβωνικών λεμφαδένων. Η χειρουργική αφαίρεση και η απουσία μεταστάσεων στους λεμφαδένες έχει άριστη πρόγνωση για την ασθενή.

Καρκίνος Κόλπου
Ακόμα πιο σπάνια μορφή γυναικολογικού καρκίνου αφού αφορά στο μόλις 1% του συνόλου των γυναικολογικών κακοηθειών ως πρωτοπαθής νόσος (η παρουσία μεταστάσεων από το ν τράχηλο ή το ενδομήτριο στο κόλπο δηλαδή ως δευτεροπαθής εστία είναι αρκετά πιο συχνή).

Όπως στο καρκίνο του τραχήλου άλλα και του αιδοίου, ένα σημαντικό και εδώ ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου κόλπου ξεκινά από επίμονη σοβαρού βαθμού δυσπλασία κόλπου που οφείλεται στον ιό HPV.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του κόλπου ΔΕΝ είναι ειδικά. Δηλαδή η παρουσία αίματος μετά την επαφή, τα δύσοσμα υγρά και οι περίεργες κολπικές εκκρίσεις υπάρχουν σε ΜΕΓΑΛΗ γκάμα γυναικολογικών παθήσεων οι περισσότερες των οποίων είναι καλοήθεις. Ως εκ τούτου ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και το τεστ PAP μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Η θεραπεία του καρκίνου του κόλπου είναι χειρουργική με συμπληρωματική ακτινοθεραπεία. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η θεραπεία στηρίζεται στην ακτινοθεραπεία πρωτίστως. Σημειωτέον ότι ο καρκίνος του κόλπου που αναπτύσσεται ΠΟΛΥ κοντά στο τράχηλο της μήτρας ή και τον προσβάλει σε όποιο βαθμό αντιμετωπίζεται σαν καρκίνος τραχήλου.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
HPV, Δυσπλασία Τραχήλου
HPV, Δυσπλασία Τραχήλου

Τουλάχιστον το 75% ανδρών και γυναικών θα μολυνθούν σε κάποια περίοδο της ζωής τους, από τον ιό HPV.

Ινομυώματα
Ινομυώματα

Μία στις 2 γυναίκες μετά την ηλικία των 40 θα εμφανίσει ινομυώματα στα τοιχώματος της μήτρας.

Καρκίνος Ενδομητρίου
Καρκίνος Ενδομητρίου

Πρόκειται για τον πρώτο σε συχνότητα ανάμεσα στις κακοήθειες των γεννητικών οργάνων.