Καρκίνος Ενδομητρίου

Πρόκειται για την τέταρτο συχνότερο τύπο κακοήθειας στις Γυναίκες μετά τον μαστό, τον πνεύμονα και το παχύ έντερο και τον πρώτο σε συχνότητα ανάμεσα στις κακοήθειες των γεννητικών οργάνων (τραχήλου, ωοθηκών αιδοίου, κόλπου κλπ).

Το ενδομήτριο είναι ο βλεννογόνος που φυσιολογικά επενδύει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας (εντός της μήτρας "ενδομητρίως" "ενδομήτριο"). Η κακοήθης εξαλλαγή του ιστού αυτού αποτελεί τον καρκίνο του ενδομητρίου.

Η αιτία που τον προκαλεί, θέτοντάς του απλά, είναι περισσότερες περιπτώσεις η χρόνια ορμονική "επικράτηση" των οιστρογόνων επί του ενδομητρίου και η "διέγερση" αυτού.

Περίπου μία στις 40 γυναίκες θα εμφανίσει αυτή τη μορφή κακοήθειας στη ζωή της. Είναι σαφώς πιο συχνός, σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, παρουσιάζει αύξηση και σε γυναίκες πριν την ηλικία των 40 ετών. Αυτό πιθανώς οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες όπως περιβαλλοντικούς βιολογικούς αλλά και η μεγαλύτερη ηλικία επιδίωξης και επίτευξης τεκνοποίησης στο δυτικό κόσμο και άλλες.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου είναι συνήθως η παρουσία αίματος σε εμμηνοπαυσιακή γυναίκα.

Σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας τα συμπτώματα είναι πιο γενικά όπως η επιδεινούμενη σε ποσότητα περίοδος ή/και ή παρουσία περιόδου με μεγάλη ροή σε συχνά διαστήματα ανάμεσα σε κανονικές χρονικά περιόδους. Οι παχύσαρκες γυναίκες και ειδικά εκείνες που έχουν περιόδους κάθε 3 ή παραπάνω μήνες με έντονη ροή (όταν αυτή έρθει) αποτελούν επίσης ομάδα υψηλού κινδύνου για την λεγόμενη υπερπλασία ενδομητρίου. Η Πρόκειται για μια προκαρκινική πάθηση που μπορεί να προηγείται χρόνια ή και δεκαετίες της πιθανής εκδήλωσης του καρκίνου του ενδομητρίου.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου αν και συχνός, έχει συνήθως πολύ καλή πρόγνωση και ένας λόγος για αυτό, είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες που θα νοσήσουν, θα διαγνωσθούν σε αρχικό στάδιο όταν η θεραπεία είναι ακόμα πολύ αποτελεσματική.

Η θεραπεία του διαγνωσμένου καρκίνου του ενδομητρίου είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την ολική υστερεκτομή δηλαδή την ολική αφαίρεση της μήτρας των σαλπίγγων και των ωοθηκών. Σε υποψία επιθετικότερου τύπου και άλλων παραγόντων η παραπάνω επέμβαση συμπληρώνεται και με πλήρη λεμφαδενεκτομή δηλαδή αφαίρεση των ιστών εκείνων της λεκάνης και της αορτής (λεμφαδένων) που αποτελούν συχνό σημείο διασποράς/μετάστασης του καρκίνου του ενδομητρίου σε κάποιες περιπτώσεις.

Η συνδυασμένη αυτή επέμβαση δηλαδή η ολική υστερεκτομή ΚΑΙ η πλήρης λεμφαδενεκτομή ονομάζεται στην ογκολογία, χειρουργική σταδιοποίηση του καρκίνου του ενδομητρίου (διαβάστε περισσότερα στο γυναικολογική ογκολογική χειρουργική).

Η πρώτη στην Ελλάδα χειρουργική σταδιοποίηση για καρκίνο ενδομητρίου με ρομποτική χειρουργική πραγματοποιήθηκε το 2009 από τον υπογράφοντα και την ομάδα μας.

Δελτίο τύπου Υγεία

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ενδομητρίωση
Ενδομητρίωση

Eίναι μία χρόνια πάθηση, με δυστυχώς μέσο όρο σωστής διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας τα περίπου 6 χρόνια.

Καρκίνος Ωοθήκης
Καρκίνος Ωοθήκης

Περίπου μία στις 70 γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωή της θα νοσήσει από καρκίνο της ωοθήκης.

Καρκίνος Ενδομητρίου
Καρκίνος Ενδομητρίου

Πρόκειται για τον πρώτο σε συχνότητα ανάμεσα στις κακοήθειες των γεννητικών οργάνων.