Καρκίνος Τραχήλου

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αφορά στον κακοήθη εκείνο όγκο που αναπτύσσεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας που λέγεται τράχηλος (σχήμα). Οφείλεται στην εξέλιξη προϋπάρχουσας σοβαρού βαθμού δυσπλασίας τραχήλου εξαιτίας του ιού HPV. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μεσολαβούν συνήθως 3-5 χρόνια από τη διάγνωση σοβαρού βαθμού δυσπλασίας τραχήλου έως την εξέλιξη σε καρκίνο τραχήλου.

Είναι πιο συνήθης σε νεότερες γυναίκες και ειδικά σε αυτές που ΔΕΝ ελέγχονται περιοδικά με τεστ Παπανικολάου. Ως εκ τούτου στις δυτικές χώρες είναι σχετικά σπάνιος καρκίνος, που εντοπίζεται τις πιο πολλές φορές σε αρχικό στάδιο και γι' αυτό συνήθως έχει αρκετές πιθανότητες πλήρους ίασης.

Η διάγνωση του γίνεται πιο συχνά με το τεστ Παπανικολάου όπως και με βιοψίες τραχήλου κατά την κολποσκόπηση.

Η θεραπεία του είναι χειρουργική και το εύρος της επέμβασης εξαρτάται από το στάδιο κατά τη διάγνωση και την αναπαραγωγική φάση της γυναίκας. Έτσι για παράδειγμα στο πιο αρχικό στάδιο (επιστημονικά στο μικροδιηθητικό) και αν η γυναίκα δεν έχει κάνει παιδιά μπορεί η θεραπεία να γίνει με ευρεία εκτομή (αφαίρεση) του τραχήλου που επιστημονικά λέγεται κωνοειδής εκτομή τραχήλου (και θα πρέπει γίνεται ιδανικά με νυστέρι όχι με διαθερμία η Laser).

Σε πιο προχωρημένο στάδιο η επέμβαση εκλογής είναι η ΡΙΖΙΚΗ υστερεκτομή (ΟΧΙ η ολική υστερεκτομή) μαζί με πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται από ειδικούς γυναικολόγους, εξειδικευμένους στη γυναικολογική ογκολογία. Επιπροσθέτως, οι ριζικές αυτές επεμβάσεις πραγματοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια και με λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική εκτός μερικών ελαχίστων εξαιρέσεων, εφόσον φυσικά ο χειρουργός έχει την κατάλληλη κατάρτιση.

Η πρώτη λαπαροσκοπική ριζική υστερεκτομή στην Ελλάδα με πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό (πυελικό και παρααορτικό) πραγματοποιήθηκε το 2004 από τον υπογράφοντα και την ομάδα του.

Επίσης το 2008 δημοσιεύτηκε σε έγκριτο ιατρικό περιοδικό των ΗΠΑ και η πρώτη σειρά τέτοιων επεμβάσεων στη χώρα μας από τον υπογράφοντα και την ομάδα του. Έως σήμερα κατέχει και το μεγαλύτερο αριθμό λαπαροσκοπικών και ρομποτικών αφαιρέσεων καρκίνου τραχήλου και ενδομητρίου στη χώρα.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ενδομητρίωση
Ενδομητρίωση

Eίναι μία χρόνια πάθηση, με δυστυχώς μέσο όρο σωστής διάγνωσης και κατάλληλης θεραπείας τα περίπου 6 χρόνια.

Ινομυώματα
Ινομυώματα

Μία στις 2 γυναίκες μετά την ηλικία των 40 θα εμφανίσει ινομυώματα στα τοιχώματος της μήτρας.

Καρκίνος Τραχήλου
Καρκίνος Τραχήλου

Οφείλεται στην εξέλιξη προϋπάρχουσας σοβαρού βαθμού δυσπλασίας τραχήλου εξαιτίας του ιού HPV.