Λαπαροτομία

Λαπαροτομία είναι η χειρουργική τομή στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και η είσοδος στην κοιλιά. Η μέθοδος εκτέλεσης μιας επέμβασης μέσω λαπαροτομίας είναι η γνωστή ως η "κλασική" μέθοδος χειρουργικής και εφαρμόζεται εδώ και αιώνες έως και σήμερα. Η τομή μπορεί να είναι οριζόντια ή κάθετη αλλά και λοξή και έχει μήκος ανάλογο με το είδος της επέμβασης. Ένας ειδικευμένος χειρουργός εκπαιδεύεται επί σειρά ετών και εφαρμόζει την λαπαροτομία ως τη πρώτη και βασική μέθοδο εκτέλεσης διαφόρων επεμβάσεων.

Προαιρετική περαιτέρω εκπαίδευση σε πιο σύγχρονες μεθόδους όπως η λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική εξοπλίζει το χειρουργό με αρτιότερη και πληρέστερη χειρουργική κατάρτιση. Επιπρόσθετα, λίγα περιζήτητα προγράμματα εξειδίκευσης, σε κέντρα αναφοράς κορυφαίων πανεπιστημιακών κλινικών στις ΗΠΑ, προσφέρουν μια τέτοια πλήρη χειρουργική κατάρτιση σε υποειδικότητες της γυναικολογικής χειρουργικής.

Στις μέρες μας, η χειρουργική μέθοδος εκλογής για τις περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις, είναι η λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική λόγω των τεκμηριωμένων πλέον, πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων απέναντι στην κλασική χειρουργική. Αυτό δεν σημαίνει ότι μία έμπειρη χειρουργική ομάδα επιλέγει μονότονα και αποκλειστικά την μια μέθοδο έναντι της άλλης. Σημαίνει ότι έχει την κατάλληλη εξειδίκευση και εμπειρία να εκτελεί πλήθος διαφόρων επεμβάσεων, ακόμα και των πιο σοβαρών, με λαπαροσκοπική ή ρομποτική μέθοδο με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και με τα πλεονεκτήματα και οφέλη που παρέχουν οι σύγχρονες αυτές ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι για την ασθενή.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αποσαφηνίσουμε το εξής: η λαπαροτομία παραμένει πάντα μια σταθερή και αξιόπιστη μέθοδος-εργαλείο που ανά πάσα στιγμή ο καταρτισμένος χειρουργός μπορεί να εφαρμόζει αν κρίνει ιατρικά αναγκαίο. Για παράδειγμα μια οξεία εσωτερική αιμορραγία είναι προφανής ένδειξη για λαπαροτομία. Η λαπαροτομία είναι επίσης η μέθοδος επιλογής σε περιπτώσεις προχωρημένου σταδίου (3ου η 4ου) κακοήθειας της ωοθήκης ή του ενδομητρίου κλπ.. Από την άλλη, το ιστορικό προηγούμενων λαπαροτομιών, η παρουσία ευμεγέθων ινομυωμάτων ή κύστεων καθώς και ζητήματα "ορατότητας" στο χειρουργικό πεδίο ή "καλύτερου καθαρισμού" ΔΕΝ αποτελούν πραγματικές ιατρικά ενδείξεις για λαπαροτομία έναντι της λαπαροσκόπησης. Ειδικά όταν πρόκειται για την εκτέλεσή τους από εξειδικευμένη και έμπειρη χειρουργική ομάδα με μεγάλο αριθμό σύνθετων επεμβάσεων.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Επεμβάσεις στον Τράχηλο
Επεμβάσεις στον Τράχηλο

Σε αυτή την ενότητα περιγράφουμε συνοπτικά τις πιο συχνές τοπικές επεμβάσεις που γίνονται για τη θεραπεία της δυσπλασίας τραχήλου (όπως η κωνοειδής εκτομή, κ.α.)

Λαπαροτομία
Λαπαροτομία

H λαπαροτομία παραμένει πάντα μια σταθερή και αξιόπιστη μέθοδος-εργαλείο που ανά πάσα στιγμή ο καταρτισμένος χειρουργός μπορεί να εφαρμόζει αν κρίνει ιατρικά αναγκαίο

Ριζική Υστερεκτομή
Ριζική Υστερεκτομή

Η 1η στην Ελλάδα, με εξ' ολοκλήρου λαπαροσκοπική μέθοδο και λεμφαδενικό καθαρισμό, ολοκληρώθηκε από τον Γ. Χείλαρη και την ομάδα του το 2004.