Η ιατρικά ονομαζόμενη «ριζική» υστερεκτομή (Αφαίρεση Σαλπίγγων & Ωοθηκών) είναι ένας τύπος επέμβασης που ενδείκνυται κυρίως στον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας και σε κάποιες περιπτώσεις καρκίνου του ενδομητρίου. Διαφέρει δε από την ολική υστερεκτομή (ολική αφαίρεση μήτρας) στα ακόλουθα:
1. Είναι μια πολύ πιο βαριά και πιο ευρεία χειρουργική επέμβαση με υψηλότατο δείκτη τεχνικής δυσκολίας.
2. Εκτός από την αφαίρεση της μήτρας, αφαιρούνται και τμήματα η ολόκληροι οι σύνδεσμοι, που κρατούν τη μήτρα στη θέση της μέσα στη λεκάνη, φτάνοντας έτσι μέχρι τα πλάγια τοιχώματα της λεκάνης.
3. Συνδυάζεται σχεδόν πάντα με χειρουργική σταδιοποίηση (άσχετα αν η σταδιοποίηση του καρκίνου του τραχήλου ιστορικά είναι κλινική και όχι χειρουργική).
Και η επέμβαση αυτή, εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται λαπαροσκοπικά ή με ρομποτική υποβοήθηση αν η χειρουργική ομάδα έχει την απαραίτητη εξειδίκευση και εμπειρία.
Η πρώτη παγκοσμίως ριζική υστερεκτομή, εξ' ολοκλήρου με λαπαροσκοπική μέθοδο, πραγματοποιήθηκε το 1989 από το πατέρα της σύγχρονης λαπαροσκοπικής χειρουργικής Camran Nezhat, καθηγητή Γυναικολογίας & Γενικής Χειρουργικής, του πανεπιστημίου STANFORD των ΗΠΑ.
Η πρώτη στην Ελλάδα, ριζική υστερεκτομή, εξ' ολοκλήρου με λαπαροσκοπική μέθοδο μαζί με πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό (αορτής και λεκάνης), πραγματοποιήθηκε από τον υπογράφοντα και την ομάδα του το 2004. (Κάντε click εδώ για την πρωτότυπη δημοσιευμένη εργασία της πρώτης Λαπαροσκοπικής ριζικής Υστερεκτομής στην Ελλάδα).
Έκτοτε η ομάδα μας, συνεχίζει να πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση γυναικολογικών κακοηθειών αρχικού σταδίου με λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική. Διατηρεί συνεπώς σταθερά, την πρώτη θέση γυναικολογικών ογκολογικών επεμβάσεων με λαπαροσκοπική και ρομποτική μέθοδο στη χώρα μας.
Πλέον, διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της λαπαροσκόπησης στην αφαίρεση διάφορων γυναικολογικών όγκων (ειδικά όταν αυτοί διαπιστώνονται σε κάποιο από τα αρχικά στάδια εξάπλωσης).
Γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, που νοσούν από κάποιο τύπο γυναικολογικού καρκίνου, βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπες με την πιθανή απώλεια της δυνατότητας τεκνοποίησης.
Χρησιμοποιούμε το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci®, πολύ πριν γίνει γνωστό στην Ευρώπη (από το 2002 - Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Stanford" Καλιφόρνια).
H λαπαροτομία παραμένει πάντα μια σταθερή και αξιόπιστη μέθοδος-εργαλείο που ανά πάσα στιγμή ο καταρτισμένος χειρουργός μπορεί να εφαρμόζει αν κρίνει ιατρικά αναγκαίο