Γονιμότητα & Καρκίνος

Γυναίκες σε αναπαραγωγική ακόμα ηλικία, μπορεί να νοσήσουν από κάποιο τύπο γυναικολογικού καρκίνου. Εκτός από την τεράστια αγωνία της υγείας τους, ξαφνικά βρίσκονται αντιμέτωπες και με την διαφαινόμενη απώλεια της δυνατότητας τεκνοποίησης.

Σε προσεκτικά επιλεγμένες ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο πρώτου σταδίου και μετά τη σύμφωνη γνωμοδότηση ογκολογικού συμβουλίου, μπορεί να επιχειρηθεί διατήρηση της γονιμότητας (μήτρας ή και μιας ωοθήκη) ώστε να δοθεί η ευκαιρία για τεκνοποίηση.

Ενδεικτικά οι επιλογές που υπάρχουν ανάλογα με το τύπο του καρκίνου, για διατήρηση της γονιμότητας, είναι συνοπτικά:

Πρώιμος Καρκίνος τραχήλου:

Κλινικό στάδιο ΙΑ1 = Κωνοειδής εκτομή,

Κλινικά στάδια ΙΑ2 και ΙΒ1 = ριζική τραχηλεκτομή με διατήρηση του σώματος της μήτρας και μίας ή δύο ωοθηκών/σαλπίγγων ΚΑΙ χειρουργική σταδιοποίηση.

Πρώιμος Καρκίνος ενδομητρίου:

Κλινικό στάδιο ΙΑ με κριτήρια υστεροσκόπησης, Μαγνητικής τομογραφίας πυέλου και παθολογοανατομικής εξέτασης χωρίς επιπλέον παράγοντες κινδύνου = Προγεσταγόνα από το στόμα (π.χ. Μεγεστρόλης, Megace) ή και μέσω ενδομητρικής συσκευής IUD λεβονοργεστρέλης (levonorgestrel releasing IUD - Mirena).

Επανάληψη υστεροσκόπησης και απόξεσης ενδομητρίου ανά 3 μήνες. Συνήθως σε 6 μήνες ύφεσης της νόσου υπό αγωγή, δίνεται ή δυνατότητα στην γυναίκα να τεκνοποιήσει.

Σε περιπτώσεις κλινικά σταδίου ΙΑ ΑΛΛΑ υψηλότερου κινδύνου = πλήρης χειρουργική σταδιοποίηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να συζητηθούν οι ακόλουθες λύσεις:

α) πριν την σταδιοποίηση, έναρξη διέγερσης ωοθηκών για λήψη ωαρίων για κρυοσυντήρηση ή εξωσωματική γονιμοποίηση και παρένθετη κύηση

β) κατά την διάρκεια του χειρουργείου σταδιοποίησης να δοθούν οι μισές ωοθήκες, αν δεν είναι προσβεβλημένες προφανώς, για κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού και

γ) να διατηρηθεί η μία ωοθήκη μιας και η πιθανότητα μετάστασης σε αυτήν σε νόσο σταδίου ΙΑ είναι ιδιαίτερα μικρή.

Πρώιμος Καρκίνος Ωοθήκης:

Κλινικό στάδιο ΙΑ ή ΙΒ χωρίς παράγοντες κινδύνου = διατήρηση μήτρας και μίας ωοθήκης (για στάδιο ΙΑ) ΚΑΙ Χειρουργική σταδιοποίηση. Πιθανή συμπληρωματική χορήγηση 3 κύκλων χημειοθεραπείας αναλόγως επιπρόσθετων παραγόντων κινδύνου.

Παράλληλα με το άριστο ογκολογικό συμβούλιο στην Αθήνα, από το 2007 διατηρούμε ενεργή συνεργασία με το γυναικολογικό αντικαρκινικό κέντρο του Πανεπιστημίου STANFORD των ΗΠΑ. Εκεί, αν η ομάδα μας κρίνει αναγκαίο ή αν οι ασθενείς μας επιθυμούν, δίνεται η δυνατότητα να ζητηθεί η επιβεβαίωση μίας κρίσιμης διάγνωσης ή η δεύτερη γνώμη σε σπανιότερα ή πολύπλοκα περιστατικά.

Επίσης η παρουσία συνεργατών μας ειδικών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι καταλυτική για την εύρεση της ασφαλέστερης λύσης για την υγεία της αλλά και τη διατήρηση της ελπίδας της τεκνοποίησης.

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Χειρουργική Σταδιοποίηση
Χειρουργική Σταδιοποίηση

Το 2009 ο Γ. Χείλαρης και η ομάδα του πραγματοποίησαν τη 1η στην Ελλάδα χειρουργική σταδιοποίηση με ρομποτική μέθοδο για καρκίνο του ενδομητρίου.

Ρομποτική Χειρουργική
Ρομποτική Χειρουργική

Χρησιμοποιούμε το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci®, πολύ πριν γίνει γνωστό στην Ευρώπη (από το 2002 - Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Stanford" Καλιφόρνια).

Επεμβάσεις στον Τράχηλο
Επεμβάσεις στον Τράχηλο

Σε αυτή την ενότητα περιγράφουμε συνοπτικά τις πιο συχνές τοπικές επεμβάσεις που γίνονται για τη θεραπεία της δυσπλασίας τραχήλου (όπως η κωνοειδής εκτομή, κ.α.)