HPV, Κονδυλώματα, Δυσπλασία Τραχήλου & Test PAP
Όχι. Ο HPV προσβάλλει ένα μεγάλο αριθμό σεξουαλικά ενεργών αντρών και γυναικών. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ΟΛΟΙ οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα έχουν κάποια στιγμή μια παροδική λοίμωξη από τον ιό. Ο ρόλος του γυναικολόγου είναι να προφυλάξει και θεραπεύσει εκείνο το μικρό ποσοστό γυναικών στις οποίες ο HPV θα επιμένει. Αυτό σημαίνει ότι μετά από μια κολποσκόπηση, πιθανόν να προτείνει παρακολούθηση με PAP ανά 4 με 6 μήνες και αν επιμένει η "λοίμωξη" κάποια καυτηρίαση για να φύγει η επίμονη βλάβη.
Να θυμάστε ότι το σημερινό PAP σας με HPV, 6 μήνες πριν ή μετά μπορεί να έβγαινε και "καθαρό" αν στο μεταξύ ο οργανισμός είχε "προλάβει" να καθαρίσει τη λοίμωξη.
Το πιο πιθανό είναι να μην πάθει κάτι. Οι βλάβες που προκαλούνται στους άνδρες είναι αντίστοιχες με αυτές των γυναικών αν και αρκετά σπανιότερες: Τα κονδυλώματα πέους στη συντριπτική πλειοψηφία. Πολύ πιο σπάνια η δυσπλασία του πέους και εξαιρετικά πολύ σπάνια ο καρκίνος του πέους. Το προφυλακτικό μειώνει σημαντικά την μετάδοση του HPV αλλά δεν την μηδενίζει. Ο ουρολόγος ανδρολόγος μπορεί να εξετάσει έναν άνδρα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει η λοίμωξη με HPV.
Πλέον ΝΑΙ. Έχουν δοθεί δεκάδες εκατομμυρίων δόσεις παγκοσμίως και από το 2007 γίνεται στην Ελλάδα δίχως προβλήματα. Προτείνουμε να γίνεται αυτό με τα 4 στελέχη αντί αυτού με τα δύο. Οι νεαρές έφηβες πριν την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης είναι οι ιδανικές υποψήφιες. Επίσης νέες γυναίκες έως τα 26 που έχουν ολοκληρώσει - ακόμα και αν κάποιο παλαιό ή νέο PAP έδειξε λοίμωξη από HPV - μπορούν να κάνουν το εμβόλιο.
Το 2009 ο Γ. Χείλαρης και η ομάδα του πραγματοποίησαν τη 1η στην Ελλάδα χειρουργική σταδιοποίηση με ρομποτική μέθοδο για καρκίνο του ενδομητρίου.
Μία από τις βαρύτερες επεμβάσεις καθώς αφορά την αφαίρεση όλων των εμφυτευμένων όγκων από τα όργανα της κοιλιάς και τα εσωτερικά τοιχώματά της.
Η λεπτομερής εξέταση του εσωτερικού της μήτρας ή της ενδομητρικής κοιλότητας και χρησιμοποιείται για την διάγνωση και θεραπεία παθήσεων.