Κολποσκόπηση

Τι είναι και πως γίνεται?

Κολποσκόπηση είναι η εξέταση με μεγάλη μεγέθυνση του τραχήλου, του κόλπου, των έξω γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος που ονομάζεται κολποσκόπιο.

Η ασθενής κάθεται στη συνήθη γυναικολογική θέση και τοποθετείται ο κολποδιαστολέας κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που γίνεται για λήψη PAP. Στην συνέχεια ο ιατρός βάζει αρχικά ένα ειδικό άχρωμο διάλυμα και μετά ένα που έχει σκούρο καφέ χρώμα. Αυτά έχουν την ιδιότητα να ξεχωρίζουν τις υγιείς περιοχές από αυτές που πιθανόν να έχουν αλλοιώσεις, λόγω δυσπλασίας. Με το κολποσκόπιο εξετάζονται αναλυτικά και με μεγέθυνση κυρίως ο τράχηλος, αλλά και ο κόλπος τα χείλη και ο πρωκτός, για τη παρουσία τέτοιων αλλοιώσεων.

Πότε και γιατί γίνεται?

  • Αν στο PAP-test υποδεικνύεται πιθανή δυσπλασία στον τράχηλο (ή και ατυπία), ώστε ο ιατρός να επιβεβαιώσει οπτικά την ύπαρξη δυσπλασίας, και να "χαρτογραφήσει" την έκταση και το βαθμό της στο τράχηλο (και σπανιότερα στο κόλπο, το αιδοίο και το πρωκτό)
  • Για να πάρει ο ιατρός από τις οπτικά ύποπτες για δυσπλασία περιοχές, μικρές βιοψίες από το τράχηλο ώστε να επιβεβαιώσει και ιστολογικά το βαθμό δυσπλασίας (ελαφριά, μέτρια, σοβαρή) και να κατευθύνει στη συνέχεια τη γυναίκα είτε σε συντηρητική παρακολούθηση ή σε ειδικές επεμβάσεις στο τράχηλο.
  • Αν υπάρχουν νέα εξωτερικά κονδυλώματα σε χείλη, γλουτούς, πρωκτό ώστε να ελεγχθεί και ο τράχηλος για πιθανή συνύπαρξη δυσπλασίας.
  • Για παρακολούθηση γνωστής ήπιας δυσπλασίας.
  • Για οπτική καθοδήγηση κατά την εκτέλεση μιας από τις διαφόρων ειδών, επεμβάσεις στο τράχηλο.
ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Χειρουργική Σταδιοποίηση
Χειρουργική Σταδιοποίηση

Το 2009 ο Γ. Χείλαρης και η ομάδα του πραγματοποίησαν τη 1η στην Ελλάδα χειρουργική σταδιοποίηση με ρομποτική μέθοδο για καρκίνο του ενδομητρίου.

Ογκομείωση
Ογκομείωση

Μία από τις βαρύτερες επεμβάσεις καθώς αφορά την αφαίρεση όλων των εμφυτευμένων όγκων από τα όργανα της κοιλιάς και τα εσωτερικά τοιχώματά της.

Γονιμότητα & Καρκίνος
Γονιμότητα & Καρκίνος

Γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, που νοσούν από κάποιο τύπο γυναικολογικού καρκίνου, βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπες με την πιθανή απώλεια της δυνατότητας τεκνοποίησης.