Διαστολή & Απόξεση (Ενδομητρίου)
Συνιστάται όμως η αποφυγή σεξουαλικής επαφής, το μπάνιο στη θάλασσα, η χρήση tampon και κολπικών πλύσεων για περίπου 3-4 εβδομάδες. Και αυτό γιατί έχει γίνει διαστολή στο τράχηλο και μέχρι να επανέλθει στη αρχική του φάση και να γεμίσει με τραχηλική βλέννα διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης η μήτρα (ενδομητρίτιδα).
Μικρή ροή μετά την απόξεση αναμένεται. Άλλες φορές δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ροή για 2-3 μέρες και αρχίζει την 4η μέρα. Είναι φυσιολογικό. Συνήθως η ροή διαρκεί μία εβδομάδα. Συνήθως υπάρχει πόνος όπως της περιόδου αλλά περνά με κοινά παυσίπονα και σχεδόν τελείως μετά από 24-48 ώρες.
H περίοδος συνήθως έρχεται μόλις αναγεννηθεί το ενδομήτριο περίπου σε ένα μήνα, αλλά μπορεί νωρίτερα ή αργότερα για εκείνη τη φορά μόνο.
Από την επόμενη περίοδο μετά την επέμβαση, δηλαδή μετά από ένα μήνα.
Μια σπάνια αλλά σημαντική επιπλοκή είναι να τρυπήσει το τοίχωμα της μήτρας από κάποιο εργαλείο (διάτρηση μήτρας). Τις πιο πολλές φορές δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια εκτός από στενή παρακολούθηση για ένα 24ωρο στο νοσοκομείο για να αποκλειστεί η υποψία αιμορραγίας από το σημείο της διάτρησης. Το σημείο εκείνο συνήθως επουλώνεται αυτόματα. Άλλες φορές μπορεί να χρειαστεί να χειρουργηθεί η γυναίκα για να αποκατασταθεί το τραύμα στη μήτρα. Οι λοιμώξεις σήμερα είναι σπάνιες μετά από απόξεση μήτρας.
Η 1η στην Ελλάδα, με εξ' ολοκλήρου λαπαροσκοπική μέθοδο και λεμφαδενικό καθαρισμό, ολοκληρώθηκε από τον Γ. Χείλαρη και την ομάδα του το 2004.
Τη τελευταία δεκαετία, η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει κατακτήσει μια σταθερή θέση ως εναλλακτική μέθοδο εκτέλεσης πολλών χειρουργικών επεμβάσεων.
Αφορά την εξέταση με μεγάλη μεγέθυνση του τραχήλου, του κόλπου, των έξω γεννητικών οργάνων... που γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος.